Säännöt

Nimi ja kotipaikka 

1 § Yhdistyksen nimi on Puukkoo ry, ja sen kotipaikka on Vaasa. 

Tarkoitus ja tehtävät 

2 § Puukkoo on osakunta kaikille eteläpohjalaisille ja eteläpohjalaismielisille. Osakunnan tarkoitus on murheen karkoitus, eteläpohjalaisen kansanperinteen ylläpito ja Vaasan yliopistossa opiskelevien eteläpohjalaisten sosiaalisen yhteenkuuluvuuden edistäminen. 

Tarkoitustaan osakunta toteuttaa tarjoamalla tervehenkistä eteläpohjalaista vapaa-ajan toimintaa sekä antamalla myös muille mahdollisuuden tutustua eteläpohjalaisuuteen erilaisten aktiviteettien ja illanviettojen kautta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Puukkoo järjestää kaikenlaista toimintaa jäsenilleen ja muille kiinnostuneille. Toimintaan kuuluvat mm. pikkujoulut, urheilutapahtumia, sitsejä, jäseniltoja ja yhteisiä tapahtumia muiden yliopistojärjestöjen ja osakuntien kanssa. 

Jäsenet 

3 § Yhdistyksen jäseniksi hyväksytään kaikki korkekoulussa opintojaan suorittavat opiskelijat. 

Jäsen suorittaa vuosikokouksen määräämän kertakaikkisen koko opiskeluajan kestävän jäsenmaksun tai lukuvuoden kestävän jäsenmaksun. 

Jäsen voidaan erottaa, jos hän on laiminlyönyt jäsenmaksunsa maksamisen. 

Hallinto 

4 § Yhdistyksen toimintaa johtaa hallitus yhdistyksen toimeenpanevana ja lainmukaisena elimenä. Hallitus on toiminnastaan vastuussa ensisijaisesti yhdistyksen kokoukselle. 

Hallitukseen kuuluu vuosikokouksen vuodeksi kerrallaan valitsema puheenjohtaja ja vähintään viisi (5) ja enintään viisitoista (15) muuta jäsentä. 

Yhdistyksellä on toimihenkilöitä tarkoituksenmukainen määrä. Yhdistyksen kokous valitsee toimihenkilöt tehtäviinsä. Toimihenkilöillä on hallituksen kokouksissa puhe- ja läsnäolooikeus. Toimihenkilöiden toimikausi on kalenterivuosi tai yhdistyksen kokouksen ennalta määräämä. Toimihenkilö voi toimia esimerkiksi vuosijuhlavastaavana ja muissa kokouksen päättämissä tehtävissä. 

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta tai jos joku hallituksen jäsenistä sitä vaatii. 

Hallitus on päätösvaltainen, kun sen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään kolme (3) hallituksen jäsentä on läsnä. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan ollessa estyneitä, valitaan kokouksessa hallituksen jäsenistä puheenjohtajan sijainen kokouksen ajaksi. Päätökset hallituksenkokouksissa tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä ja äänten mennessä tasan voittaa se ääni, jota puheenjohtaja äänestää. 

5 § Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja sihteeri kaksi aina yhdessä.

Kokoukset 

6 § Ylin päätösvalta on yhdistyksen varsinaisella kokouksella, jonka hallitus kutsuu koolle marras-joulukuussa.

Vuosikokouksessa 

-käsitellään edellisen vuoden toiminta- ja tilikertomukset sekä toiminnantarkastajien lausunnot 

-vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään hallituksen vastuuvapaudesta 

-hyväksytään tulevan kauden toimintasuunnitelma ja talousarvio 

-valitaan yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen muut jäsenet sekä mahdolliset toimihenkilöt 

-valitaan 1-2 toiminnantarkastajaa ja heille varatoiminnantarkastaja 

-päätetään kertakaikkisesta jäsenmaksusta ja lukuvuosijäsenmaksusta 

-käsitellään kokoukselle jätetyt esitykset 

Vuosikokoukselle aiotut esitykset on jätettävä hallitukselle viimeistään 15 päivää ennen kokousta, ja niistä on mainittava kokouskutsussa. 

7 § Kutsu vuosikokoukseen on toimitettava jäsenistölle vähintään seitsemän (7) päivää aikaisemmin ja ylimääräisiin kokouksiin vähintään kolme (3) päivää aikaisemmin yhdistyksen virallisella tiedotuskanavalla ja sosiaalisessa mediassa. 

8 § Muita kokouksia pidetään tarpeen vaatiessa ja niissä käsitellään ne asiat, joita varten kokous on kutsuttu koolle, ja joista on oltava maininta kokouskutsussa. 

Tilit ja tilien tarkastus 

9 § Yhdistyksen tilit päätetään kalenterivuosittain. Hallituksen tulee jättää tilit toiminnantarkastajille viimeistään seitsemän (7) vuorokautta ennen vuosikokousta.

Toiminnantarkastuksesta on toiminnantarkastajien viimeistään vuosikokoukseen annettava hallitukselle perusteltu kirjallinen lausunto, josta tulee ilmetä mahdolliset muistutukset ja huomautukset. Samoin tulee ilmoittaa puoltavatko toiminnantarkastajat tili- ja vastuuvapauden myöntämistä ja tilinpäätöksen vahvistamista. 

Toiminnantarkastajilla on oikeus milloin tahansa tarkastaa hallituksen varainhoitoa, taloudenpitoa ja tilitoimintaa, sekä antaa havaitsemistaan virheistä ja laiminlyönneistä selostus yhdistyksen kokoukselle.

Jäsenille myönnettävät huomionosoitukset 

10 § Vuoden aikana eteläpohjalaista henkeä edistänyttä, Puukkoon toiminnassa aktiivisesti mukana ollutta tai muilla tavoin ansioitunutta jäsentä voidaan muistaa Vuoden Puukkoolainen - arvonimellä. Vuoden Puukkoolainen saa kiertopalkinnon vuoden ajaksi.

Vuoden Puukkoolainen -palkinnon saaja päätetään suljetulla äänestyksellä yhdistyksen vuosikokouksessa. 

Erinäisiä määräyksiä 

11 § Yhdistyksen kokouksissa toimitetaan henkilövaalit suljetulla lippuäänestyksellä ja äänten mennessä tasan arpa ratkaisee. Muut äänestykset suoritetaan avoimesti ja äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni ratkaisee. 

12 § Muutokset näihin sääntöihin voidaan tehdä yhdistyksen kokouksessa, ja niiden hyväksymiseen vaaditaan vähintään 3/4 kaikista äänestyksessä annetuista äänistä. 

13 § Yhdistyksen purkamisesta on päätettävä kahdessa peräkkäisessä vähintään kahden (2) viikon väliajoin pidetyssä yhdistyksen kokouksessa. Molemmissa kokouksissa on tehtävä yhtäpitävä purkamispäätös vähintään 3/4 enemmistöllä annetuista äänistä. Purkamisesta on mainittava kokouskutsussa. 

14 § Jos yhdistys purkautuu, sen varat jaetaan yhdistyksen viimeisen kokouksen määräämällä tavalla yhdistyksen tarkoituksen toteuttamiseksi. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen. 

15 § Asioihin, joista näissä säännöissä ei ole määrätty, sovelletaan yhdistyslain säännöksiä.

Kommentit